Onderneemster Ewa Szalwinska gaat zich inzetten voor orgaandonatie

29.12.2017

Wanneer neemt Ewa Szalwinska – winnaar van de Sterkste Schakel Dienstverlening 2017 – tijd voor zichzelf? Eén maand per jaar neemt zij vakantie, de rest van de tijd – 24/7 – staat zij klaar voor haar klanten, haar franchisenemers, haar zakenpartners en vrijwel alle andere mensen die een beroep op haar doen. In 2018 komt daar een nieuw doel bij: verbetering van internationale uitwisseling bij orgaandonaties en -transplantaties. “Het probleem raakt mij, omdat mijn broer een donornier nodig had. Wij hebben het hier allemaal zo goed, daar doe ik graag iets voor terug.”

Ewa Szalwinska heeft haar hele ondernemerschap gebouwd op een warm hart en een scherp oog voor welzijn van mensen. Niet voor niets richt zij zich met haar bedrijf AdviesPol op integratie van Oost-Europese migranten in Nederland. Zelf heeft zij als immigrant haar weg moeten vinden in Nederland. En daarbij de kansen gegrepen die Nederland haar bood. Haar bedrijf loopt inmiddels als een trein: “In november heb ik een vestiging van AdviesPol in Katwijk geopend. Dat is dan de derde na Maasdriel en Goes. Het lukt allemaal, omdat het kán. De vraag naar onze diensten neemt niet af en waarschijnlijk kan ik wel in iedere provincie een vestiging openen.”

Niet opgeven bij tegenslag
Ewa is niet alleen een doorzetter, zij is zich ook bewust van de gunstige omstandigheden waarin wij – allemaal, zegt zij – leven. “Na de val van De Muur kregen wij de kans om naar West-Europa te komen. Ik kwam met mijn broer Tomek in 1998 naar Nederland. Maar snel na onze komst kreeg Tomek nierproblemen. Zo ernstig dat hij een niertransplantatie nodig had. Polen was toen nog geen
lid van de EU, dus moest hij terug naar huis.” De transplantatie in 2008 – na jaren wachten – slaagde en gaf Tomek nieuwe energie. “Door hem maak ik van dichtbij mee hoeveel energie en motivatie mensen na een orgaantransplantatie hebben. Zij kunnen hartstochtelijk vertellen over hoeveel het leven de moeite waard is en dat je nooit moet opgeven bij tegenslag. En Tomek loopt nu marathons,” vertelt Ewa grijnzend, “ik word al moe als ik daaraan denk.”

Nieuwe vleugels – Gala over donorschap
“Wij hebben het goed in Nederland,” vindt Ewa, “en daar wil ik als ondernemer, en als mens, iets goed mee doen. Daarom nodig ik ondernemers en bedrijven uit om samen met mij aan het eind van 2018 deel te nemen aan een benefiet-gala over donorschap.” Dat Gala wordt een mooi, plezierig evenement dat helemaal draait om energie en motivatie. “Wij noemen het ‘New Wings’ gala over de nieuwe vleugels die mensen hebben na een geslaagde operatie.” Ewa liep al een tijd met dat idee, maar nu de voorbereidingen echt starten krijgt zij veel respons. “Er zijn al veel meer reacties dan verwacht. Er zijn ook zoveel mensen die wel iemand kennen in een vergelijkbare situatie. Vele zakelijke contacten hebben hun steun – en komst – al toegezegd.” En dat zijn niet alleen ‘de Polen’. “Merendeel is Nederlandse werkgever. Personen die begrijpen hoe belangrijk het welzijn van mensen is. Ik kan nog geen namen noemen maar dat zijn grote uitzendbureau’s, verzekeraars en productiebedrijven.”

Iets doen gééft energie
De marathons die broer Tomek tegenwoordig loopt heeft Ewa niet voor niets genoemd. Zij vindt zijn energie inspirerend. “Tomek heeft ervaren wat je allemaal kunt doen als je wél gezond bent. Dat zie je ook bij andere ‘slachtoffers’. Kort geleden las ik het boek van Adriana Szklarz, een Poolse die na een geslaagde harttransplantatie als herboren is. Zij is nu een veel gevraagd spreker die anderen motiveert. Ik heb haar uitgenodigd om op het Gala te komen spreken, en zij heeft al toegezegd.”

Bewustwording donorschap
“Wij moeten de mensen die wachten op donoren hoop geven. En wij moeten meer mensen bewust maken van donorschap.” Diverse organisaties werken in Europa samen op het gebied van donortransplantaties: Eurotransplant is zo’n voorbeeld maar geldt niet voor heel de EU. Zo hebben Poolse (im)migranten geen weet van mogelijkheden in Nederland. Nederlanders in Polen idem dito. Donorschap en transplantatie zijn grensoverschrijdend. Daar moet iedereen van profiteren. Daar willen wij met het ‘New Wings’ gala meer aandacht voor trekken.

Als Ewa Szalwinska haar energie ergens op richt, dan gebeurt er iets. Dus houdt haar – en uw brievenbus – in de gaten.

Terug naar nieuws